středa 6. října 2010

Hádejte

Navštívila nás rodina z jižní Moravy a přivezla, krom burčáku také plody, které já osobně vidím poprvé. A co vy? Znáte tuto plodinu?

Jak správně v komentáři napsala Jana, tato záhadně vypadající rostlinka je ačokča - něco mezi okurkou a paprikou. Rostlina pochází z jižní Ameriky a tak u nás ji lze pěstovat všude tam, kde se daří melounům, okurkám a tykvím. Jde o liánu, která potřebuje pro svůj růst dostatečně vysokou oporu a hodně místa.Když ji včas zastřihneme bohatě se větví. Doporučuje se zaštipovat při 2 m výšky abychom docílili většího výnosu. Plody obsahují důležité hořčiny a také beta karoten, vitaminy C, B1 a B2. Konzumace malých čerstvých plodů napomáhá metabolismu cukrů, odvar z plodů se používá jako diuretikum (prostředek působící močopudně), udržuje v dobré kondici cévní stěny, listy přiložené na jakoukoli část těla mají protizánětlivé účinky.
 Mladé plody chutnají po hrášku a dají se jíst i se semeny, zatímco ze starších plodů je už musíte odstranit. Ačokču je možné plnit mletým masem, dusit, zapékat, přidávat do salátů a polévek. Ideální je sterilovaná ve sladkokyselém nálevu.


?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.