sobota 16. března 2013

Diamant Oko Bráhmy

Druhým, z námi sledovaných diamantů je Oko Bráhmy alias Černý Orlov . Udáváný původ tohoto kamene je Indie, má 67,5 karátů a současným vlastníkem je Dennis Petimezas, americký dealer s diamanty. Současná cena diamantu - dva miliony dolarů. Zemřeli údajně tři lidé, kteří ho vlastnili.Tento diamant symbolizuje noc a váže se k němu tento příběh.

V dávných dobách byl kámen vystaven v hinduistické svatyni v Indii. Místní obyvatelé si ho nesmírně vážili. Tehdy nebyl ještě vybroušený a měl 195 karátů. Jednou do síně, kde byl vystaven vpadl cizí mnich, způsobil zmatek a zmocnil se kamene. V okamžiku krádeže stihla kámen děsivá a krvelačná kletba, která se měla vztahovat na všechny budoucí vlastniky Oka Bráhmy. Kámen na dlouhá léta kamsi zmizel . Objevil se až na počátku 20. století v majetku J.W. Parise, obchodníka s drahými kameny.Od něho diamant koupila šlechtična Leonilla Galitsine Bariatinsky . Ještě než se ji dostane diamant do rukou, přichází z Ameriky zpráva, že J.W.Paris se pomátl na rozumu a vyskočil z posledního patra newyorského mrakodrapu. V listopadu 1947 spáchala sebevraždu i princezna Leonilla. Našli ji mrtvou pod okny jejího pokoje. Z pozůstalosti kupuje kámen, po kterém velmi toužila, její přítelkyně, ruská kněžna Nadia Vyegin-Orlovová, ale ani ona se z něj neraduje dlouho. O měsíc později si i ona bere život.

Příběh o prokletí diamantu má několik trhlin. Slavný kámen nejspíš nepochází z Indie, jelikož do šeda zbarvené kameny se v této lokalitě nevyskytují. Otazníky visí i nad oběma šlechtičnami. Z historických pramenů vyplývá, že princezna Leonilla zemřela v exilu ve Švýcarsku už v roce 1918.



Ale příběh je to fascinující viďte, i když, možná pravdě na hony vzdálený.


Čerpáno z časopisu History revue

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.