sobota 2. března 2013

Koblížky "Než řeknete švec"

Krásný den, který se dnes vyloupl, a nahlášená návštěva mého mlsného švagříka, mě přivedla na nápad usmažit koblížky. Protože jsem nechtěla nad válem prožít celé dopoledne, zvolila jsem ten nejrychlejší způsob. Pro ty z vás, kterým se taky nechce dělat s pracným vykrajováním koblih, dávám recept k dobru. Nejdříve fotka, abych vám ukázala, jak krásný den u nás byl.



A teď ty avizované koblížky.

Ingredience:

40 dkg hladké mouky
1 sáček sušených kvasnic
3 žloutky
2 dcl vlažného mléka
2 dkg změklého másla
1 pol. lžíce cukru
3 pol. lžíce rumu
hrstka opraných rozinek
špetka soli
olej na smažení dle potřeby
práškový cukr s vanilkovým cukrem na obalování

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujeme ručním hnětačem, nebo vařečkou (každý co má k dispozici), hladké těsto, které necháme vykynout. Na pomoučený vál vykrajujeme z těsta lžící bochánky, které na vále necháme ještě chvíli kynout přikryté utěrkou. Z tohoto množství těsta uděláte až 25 koblížků. Záleží na velikosti lžíce. Na pánev si nalejeme cca 1/2 l oleje. Opět záleží na velikosti pánve. Koblížky musí být do poloviny ponořené do rozehřátého oleje. Smažíme pozvolna. Na talíři s ubrousky necháme usmažené koblihy osušit od přebytečného tuku, a hned, ještě teplé, balíme v cukru s vanilkou.




Všimněte si, že není rozdíl mezi pracným vykrajováním na vále a tímto způsobem. Světlý proužek, typický pro koblihy, mají i ty moje. Jediný rozdíl je v tom, že ty moje nejsou plněné marmeládou, ale své udělají i rozinky. Pokud by někdo moc chtěl tu marmeládu dovnitř dostat, dá se to do nich nacpat zdobičkou na krém.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.