pátek 16. října 2015

Kvašené zelí

Podzim už nezvratně převzal vládu. V některých místech naší republiky se o ni pere dokonce s paní zimou. To je neklamné znamení, že je nejvyšší čas vypálit slivovici a naložit zelí do zeláku. Zatím je vypálená jen hruškovice. Slivovice je ještě v kvasu, ale na zelí došlo dnes. Objednali jsme si dvacet kilo už nakrouhaného zelí a kamarád nám je dnes přivezl. Nachystala jsem vše potřebné a dali jsme se s manželem do práce. Já jsem dávala zelí do hrnce a přidávala sůl, kmín, cibuli, křen a taky kousky jablíček. Manžel stloukal a Sára pobíhala kolem, protože výstupní kontrola je taky nutná.

Tento recept používáme už několik let.


20 Kg nakrouhaného zelí
30 dkg soli
4 dkg kmínu
30 dkg cibule nakrájené na kolečka
kousek křenu nakrájeného na kolečka
4 - 5 jablek nakrájených na 1/8








A už to pracuje. Ještě zabít čuníka a bude pod střechou všechno, co je nutné pro přežití zimy.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.