úterý 2. února 2016

Jste to, co jíte

Včera jsem se dívala na opakovaný první díl série pořadu "Jste to co jíte".Tehdy paní doktorka Cajthamlová vyhazovala lidem z ledničky jídla, která byla plná cukru, tuků a kdoví čeho. Sama v té době byla jako proutek. Když po pár letech nastoupila do pořadu Stardance, už to takový proutek nebyl a tak možná taky pochopila, aspoň trochu, že s přibývajícími lety si udržet figuru není jen tak jednoduché. Ve Stardance dostala pěkně zabrat a tam možná šlo i nějaké kilo dolů.
Nenám nic proti zdravé výživě a štíhlé postavě, ba naopak, ale sama moc dobře vím, že ve žravé rodině, kde se každý den vaří, má kuchařka velmi těžkou pozici. Česká kuchyně je postavena na omáčkách a knedlících a to se traduje po staletí. Viz. Magdalena Dobromila Rettigová. Za tu dobu se nám to zadřelo pod kůži a hned tak, jako mávnutím proutku to nezmění ani drsňačka paní Cajthamlová.
Já se sice snažím vpašovat do našeho zaběhaného jídelníčku víc zeleniny, dodržovat to, že ovoce se má jíst jen ráno, malé porce 5x denně, večeřet maximálně do 18 hodin, ale jen občas se mi to daří. Já si ledacos odepřu, ale pak přijde nějaká oslava spojená s obžerstvím, nebo zabíjačka a já sklouznu a nějaký ten hřích spáchám.
Z toho jsem na sebe jako pes a tak například ze včerejšího piškotu jsem nesnědla ani kousek.Dnes jsem posnídala knackebrot se sýrem Cottage a ředkvičkou, zapila jsem to hrnkem černé kávy (melty) neslazené a bez smetany.To by měla paní doktorka radost. Na oběd jsem upekla v krbové troubě kuřecí stehna. Manžel si je dal s bramborem a já se salátem z červené řepy. Ten jsem tentokrát měla hodně dietní. V lednici jsem měla zbytek sterilovaného zelí, přistrouhala jsem k tomu nakládané okurky, mírně osolila a smíchala s vařenou červenou řepou. Pochutnala jsem si a moje svědomí je pro dnešek čisté. Salát mně zbyl i k večeři, ale k tomu si asi přimíchám malou konzervu tuňáka, abych měla nějaké bílkoviny, které by měla večeře obsahovat. No a teď ta kuřecí stehna upečená v mé, dnes už milované troubě.


I to kuře bylo z trouby luxusně upečené a dnes jsem elektrický sporák vůbec nepotřebovala. I Sára se měla dobře. Dostala křupky a masíčko z křidýlek.

Dnes mi mailem přišly recepty a když jsem do nich nakoukla, líbily se mi a mnohá jídla vařím podobně, ne-li stejně. Ráda se s vámi podělím. Zkuste kliknout sem . Ale pozor! Polévky jsou tam zasmažené, používají se živočišné tuky a to všechno by se paní doktorce určitě nelíbilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Novoroční přání

 Rok se s rokem schází a já mám pro Vás jediné přání. Do nového roku vám přeji  to, co každý nejvíc potřebuje - zdraví to, co každý stále hl...