Dnes ráno si sousedka přišla vypůjčit zavařovací víčka a přitom mě nalákala na specialitu, kterou bude zavařovat. Název toho jídla jsem nikdy neslyšela, natož abych věděla z čeho se dělá a tak jsem vyzvídala. Recept se mně náramně hodil, protože jsem měla čerstvě vyškvařené sádlo, které do té dobroty patří včetně škvarečků. Tak abych vás dlouho nenapínala, hned jak sousedka odešla, vytáhla jsem z mrazáku vepřový ořez a žebra . Bylo toho přes dvě kila.
Na internetu je několik receptů a já jsem si vybrala z těchto stránek http://olivovakucharka.webgarden.cz/
Příprava není složitá, ale zdlouhavá. Nejdříve se vyškvaří sádlo tak, aby škvarky byly lehce zezlátlé. Pak se po částech vkládá maso do rozpuštěného sádla se škvarky a jakmile první hrst masových kostek zbělá, přidá se další hrst a tak se postupuje za stálého míchání tak dlouho, až je všechno maso v pekáči. Pak přilejeme vodu, promícháme a na střední teplotě necháme jednu hodinu probublávat. Občas promícháme. Já mám sklokeramickou plotnu, tak jsem měla zapnuto na 5 stupni. Po hodině probublávání snížíme teplotu na minimum a nádobu, ve které maso děláme zakryjeme poklicí. Takto dusíme 3 hodiny za občasného promíchání. Po třech hodinách přidáme sůl, pepř a já jsem přilila 3 dcl růžového vína. Byla to nedopitá láhev, takže se spotřebovala. Vyndala jsem kosti ze žeber a odkryté jsem to nechala probublávat další tři hodiny. Opět jsem maso občas promíchala. Po třech hodinách bylo hotovo. Nechala jsem maso odpočinout, pak jsem je dala do menších omniovek a zasterilovala. Ne dlouho, jen tak 1/2 hodiny, aby se víčka zatáhla.
Kolik jsem potřebovala surovin ? Dělala jsem to od oka, protože jak už jsem psala, sádlo jsem měla už dva dny vyškvařené a nevážila jsem je. Vzala jsem sklenici sádla a sklenici škvarků. Rozehřála jsem je a vložila jsem do něho cca 2,30 kg na kostky nakrájeného vepřového masa. Potom jsem použila asi 1/2 l vody, odhadem soli a pepře. Pokud chcete přesný recept, přečtěte si ho tady . Kdybych vám měla připodobnit chuť hotového výrobku, tak to chutná jako hodně dobrá vepřová konzerva bez separátů a éček. Na čerstvém chlebě hotová mana nebeská. A kdo má rád cibuli, dá si na chleba cibuli. Paní doktorka Cajthamlová by nás určitě nepochválila, ale když se toho nespráská celá sklenice, tak to zase taková hrůza není. Jak je vidět, máme toho s francouzskou kuchyní hodně společného.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.