středa 28. září 2016

Houskový knedlík z hrnku


Ingredience:

2 hrnky hrubé mouky
2 hrnky mléka pokojové teploty
2 celá vejce
1 prášek do pečiva
špetka soli
2 rohlíky nakrájené na kostičky


Postup:

V míse smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva a přidáme vlahé mléko ve kterém jsme rozšlehali vejce. Necháme chvíli odpočinout, než se mouka nasákne mlékem. Přidáme na kostičky nakrájené housky nebo rohlíky a vypracujeme těsto. Musí být řidší.
Houskovým těstem naplníme 6 hrnků o objemu 250 ml, které jsou dobře vymazané tukem a vysypané hrubou moukou. Plníme je jen do dvou třetin, protože těsto nabude.
Hrnky vložíme do hrnce s vodou, která by měla zakrývat hrnečky do poloviny. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 30 minut. Knedlíky zkoušíme tak, že do nich strčíme špejli. Pokud je suchá, knedlíky jsou hotové.
Knedlíky tenkým nožem uvolníme od hrnečku a vyklopíme.Jde to dobře. Stačí uvolnit okraje. Knedlíky krájíme obvyklým způsobem a podáváme k omáčkám a masům.

Tyto knedlíky nedělám často. Mám raději kynuté, ale když chci mít jistotu, že to dobře dopadne, zvolím ty hrnkové. Dnes bych si nechtěla uříznout ostudu. Pozvala jsem na oběd vnuka, který má před sebou cestu do Kanady. Po zkušenostech z Nového Zélandu, chce poznat zase něco jiného. Nechci, aby jeho poslední návštěva a vzpomínka na moji kuchyni byla spojena s nepovedeným knedlíkem. Podávat se bude husí vývar s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky, pečená husa, zelí a tento knedlík. Sváteční oběd k svátečnímu dni.







Ten recept jistě všechny znáte, nedávám ho sem proto, že by to bylo něco vyjímečného, ale proto, abych nemusela dlouho pátrat ve svých rukou psaných receptech a měla ho vždy poruce. Proto tady končí většina mých osvědčených receptů. Když se podívám na recept na kynuté buchty, tzv. univerzální, je tam spousta komentářů od děvčat, které recept vyzkoušely a jsou doma za hvězdy. Mladým hospodyňkám se do kynutého těsta moc nechce, ale tento recept si oblíbily. Třeba některé pomůže i tento recept a nebudou muset kupovat knedlíky s obchodě, které jsou mnohdy jako z pilin. Vězte, že láska prochází žaludkem a muži umí dobré jídlo ocenit. Pak je i kuchařka chválena a oceněna.



Je po obědě a tak to vypadalo na talíři.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.