středa 20. srpna 2008

Další pokousané dítě.



Právě jsem si na Novinky.cz přečetla, že rotvailer pokousal na Opavsku předškoláka. Doslova se tam píše, cituji: "Pes protrhl drátěné pletivo oplocení a napadl nezletilého chlapce, který si hrál na zahradě. Způsobil mu rozsáhlá tržná zranění na hlavě a jiných částech těla,"
Už jsem tady zmiňovala hru dvou chlapců z našeho sousedství, kteří se bavili tím, že dráždili našeho, doposud velmi mírumilovného psa, klackem přes plot. Nechci nikterak zlehčovat zprávu, kterou jsem četla v novinkách. Jistě je to tragédie pro dítě i pro rodiče. Stejně tak je to tragédie i pro majitele psa. Pokud se neprokáže, jak se věc udála, není možné ji soudit. Proto se mi nelíbí ani postup novinářů, kteří okamžitě případ zveřejní, aniž by znali okolnosti. Jejich zájmem je, za každou cenu urvat senzaci. Co když si chlapec hrál na zahradě stejným způsobem, jako ti naši kluci ze sousedství. Jen neměl to štěstí, jako oni, protože nedráždil bígla, ale rotvailera, který měl hlídat dům svého pána.
Když jsem četla i diskusní příspěvky k tomuto případu, dočetla jsem se, mimo jiné, že takový pes nemá co pobíhat volně po zahradě. Jestli je to pes, který má hlídat a pozemek je oplocený, pak nevím, jak by uvázaný pes mohl cokoliv hlídat. Jsem zvědavá, jakou zprávu se dočteme s odstupem pár hodin, až celý příběh vysvětlí ze svého pohledu majitel psa a případní svědkové.
Znám rotvailera, který hlídá zahradu, kterou projde denně spousta lidí, kteří tam chodí nakupovat rostliny. Pes se volně pohybuje po zahradě i mezi zákazníky a ještě nikomu nic neuděla. Majitelka říká, že ani nemůže nikomu říct, jaký je to dobrák, protože by lidi ztratili respekt a možná by někteří nenechavci tuto informaci využili ve svůj prospěch. I takoví jsou rotvaileři.
Něco málo o tomto plemeni.
Rotvajler
Ze zavalitého salašnického pracovního psa dávných dob byl vyšlechtěn ve švábském městě Rottweilu tento cenný služební pes.Jeho původ byl vystopován až k velkým pasteveckým psům,kteří hnali pro římské legionáře stáda dobytka přes Alpy.V předchozích staletích bylo jejich hlavním úkolem honění dobytka.Později byl rotvajler používán také rottweilskými kupci jako tažné zvíře.Na počátku tohoto století se projevil jako služební pes a obránce, protože je inteligentní, má silné nervy, neni lekavý a je velmi ostražitý. Proto je nepostradatelným policejnim, celním, obranářským a hlídacím psem. Ke své rodině je rotvajler velmi milý a dobromyslný a rád si hraje. Má mnoho dobrých vlastností: nepotřebuje velkou péči, jeho lesklá srst nevyžaduje česání, téměř neštěká. Potřebuje ovšem důslednou výchovu a pevnou ruku. Aby vybil přebytečnou energii, potřebuje hodně pohybu. Pokud není dostatečně zaměstnán, je svéhlavý.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.