úterý 26. srpna 2008

Zeleninová čalamáda

Protože letošní rok je opravdu ideálním rokem pro zahrádkáře a v zahrádce se nám urodilo všechno v míře více než hojné, zpracovávám a zpracovávám. Jistě jste si stačili všimnout, že u PC trávím minimum času.To ta úroda rajčat, okurek, ostružin a kdo ví, co ještě přijde. Určitě hrušky. To už bude ale to poslední, co jsem ochotna zavařovat. Omyl, zapomněla jsem na dýni, kterou, jako jedinou nesežrali slimáci. S tou budu muset taky něco podniknout. Každopádně se teď s vámi podělím o jeden zajímavý recept na čalamádu.
Ingredience:
1 kg hlávkového zelí
1 kg rajčat (oloupat )
1 kg cibule
1 kg paprik ( část může být červených)
1 kg okurek
40-45 dkg cukru krupice
1/2 l octa 8%
1 sáček konzervantu na nakládání okurek. Já používám NAKO ale lze použít i Deko a kdo má rád pikantnější chuť, může použít Pikant.
Postup:
Cibuli , okurky a rajčata nakrájíme na kostky. Papriky a zelí na nudličky, košťál ze zelí předem vyřízneme. Nakrájenou zeleninu vložíme do plastové nádoby a zalejeme 1/2 l octa a prosypeme obsahem sáčku na nakládání okurek a cukrem. Dobře promícháme. Voda se nedává, protože zelenina pustí spoustu šťávy. Nádobu s připravenou zeleninou dáme do chladna a necháme zaležet do druhého dne. Druhý den plníme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme na 90°C asi 20 minut.
Jestli se mi podaří sehnat v co nejkratší době foťák, snad vám to taky nafotím. O svůj stařičký Olympus jsem přišla. Možná půjde opravit, ale to asi potrvá déle.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.