sobota 22. listopadu 2008

Heřmánek

Už dlouho jsem nenapsala nic do rubriky o bylinkách a koření. Je období, kdy přijde vhod trocha čaje, zvlášť, když je léčivý.

Heřmánek je to jednoletá silně vonící bylina.Kvete od května do září a vyskytuje se téměř po celé Evropě a západní Asii na východ až do severní Indie. Jako polní plevel byl již dávno zavlečen snad do celého světa. Roste v teplejších oblastech na polích, úhorech, podél cest a na rumištích, na sušších písčitých půdách. Pěstování je celkem nenáročné. Proto se ho jeden rok podařilo vypěstovat i nám na malém záhonku. Objednala jsem si semena , vysela a o záhon jsem nijak zvlášť nepečovala. Možná právě proto heřmánek rostl sám a dočkali jsme se i sklizně. Bylo to bezvadné. Měli jsme úrodu, která stačila pro rodinu na celý rok. Od té doby jsme heřmánek nepěstovali, protože kvůli ostatním plodinám se pro něj už nenašlo místo.




Heřmánek se dá využít nejen jako čaj při nachlazení, nebo zažívacích potížích, ale také do koupelí a hojně se využívá i v kosmetice. Masti s heřmánkovým výtažkem urychlují hojení a zamezují tvorbu nadměrných jizev.Lze ho použít i při ošetřování pokožky hlavy a přirozené blondýnky
ho používají k zesvětlení vlasů. Široké využití heřmánku je možné díky jeho mimořádným protizánětlivým a dezinfekčním účinkům. Čaj z heřmánku každému nechutná, ale při představě, že pomáhá, se dá odpor k jeho chuti překonat. Teď, v období nástupu chřipek a viróz se nám jeho schopnost podporovat pocení může velice hodit.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.