úterý 25. listopadu 2008

Česká vánoční omáčka

Se Slávkovým dovolením uveřejním recept, který je pro mně úplnou novinkou a rozhodně ji letos vyzkouším.

Tahle je od Slávkovy babičky

S přípravou omáčky je nejlépe začít 2-3 dny před Štědrým večerem: do 2 l převařené studené vody se rozmíchá cca 250 g nastrouhaného perníku a 0,5 kg švestkových povidel. Nádobu uložíme na chladné místo a občas promícháme, aby se perník i povidla dobře rozpustily.
Další den si připravíme zeleninový vývar: v přiměřeném množství vody uvaříme jemně nakrájenou směs 100 g petržele a celeru (2:1), je možno přidat i mrkev, nakrájenou na kousky. Ve větším hrnci, ve kterém budeme omáčku vařit, si připravíme jíšku (200g másla, hladká mouka),
přidáme zeleninový vývar a nakonec rozpuštěný perník s povidly. Pak začínáme vařit, vaříme na mírném plameni, občas promícháváme, aby se perník a povidla na dně nepřipálily a postupně při vaření přidáváme: 100 g nakrájených vlašských a lískových ořechů, klidně i víc v libovolném poměru, 200 g v horké vodě opraných hrozinek (nejlepší jsou velké hrozinky sultánky), kandované ovoce, fíky, datle apod., ochucujeme 1-3 bobkovými listy, trochou mleté skořice a jemně mletého badyánu, 1-2 plody nového koření a k dochucení trošku citronu. Vaříme až se omáčka zahustí a ořechy změknou, přibližně 30 minut.
Hotovou omáčku necháme vychladnout,
v chladu vydrží řadu dní. My ji děláme kotel, takže ji dojídáme i po Silvestru:-))..snad jsem na nic nezapomněl:-))
..a zapomněl jsem dodat, že tahle omáčka je vlastně samostatné jídlo.. a u nás se podáví studená a přikusuje se k ní vánočka nebo chlebík:-))..navíc se mi z receptu vypařily mandle, můžou se přidat i hrušky, sušené nebo kompot,..recepty se i liší, teta ji třeba dělala takhle, protože nesnášela kořenovou zeleninu:-))


Od Slávkovy tety

Suroviny:
200g sušených švestek nebo povidla, cukr, vanilkový cukr, rozinky, ořechy lískové a vlašské, oloupané mandle, sušené fíky, citrón, strouhaný perník, celá skořice, hřebíček, badyán, 1-1,5 vody
Příprava:
Sušené švestky omyjme a dáme vařit na 10 minut do vody, ke které jsme přidali dva plátky citrónu i s kůrou, kousek celé skořice, asi pět hřebíčků a kousek badyánu. Pak scedíme, švestky vypeckujeme a pokrájíme a vrátíme do švestkového vývaru. Přidáme pokrájené ořechy a mandle v množství podle uvážení, asi tak 2 vrchovaté lžíce od každého druhu. Lžíci rozinek a pokrájených fíků a jeden vanilkový cukr. Přidáme pro zahuštění asi 2 lžíce strouhaného perníku a na mírném ohni vaříme ještě 20 minut. Ochutnáme a dosladíme.
Jí se teplá, vlažná i studená.. samotatně, nebo k vánočnímu pečivu třeba k vánočce. Méně sladká omáčka může být podávána k uzeným masům.
Dobrou chuť a pozor..je to kalorická bomba a prudce návyková:-))


Děkuji Slávkovi, že dovolil, abych tyto recepty zveřejnila.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.