neděle 23. listopadu 2008

Štola nebo vánočka?

Chodím ráda na www.vareni.cz Je tam spousta receptů a taky rad a zajímavostí. Tahle věta odtud pochází. "Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás". Tato věta mně nadzvedla, protože si v žádném případě nemyslím, že by tohle vánoční pečivo nahrazovalo naši vánočku. Možná v západním příhraničí, kde se kultury vždy vzájemně ovlivňovaly. Ostastně jako v každém příhraničí. Tak jak nám dřív Děda mráz a teď nově Santa Klaus nenahradil Ježíška, nemůže nějaká štola nahradit vánočku. Byť by byla sebechutnější. Navíc, jak jsem se dočetla, je to kalorická bomba a těch my máme v české kuchyni i tak dost, ne? Jak stárnu, tak se mně podobné výroky čím dál tím víc dotýkají. Asi nejsem normální, nebo co. Jestli máte jiný názor, tak si toho mého nevšímejte. A nebo víte co? Napište mi co si o tom myslíte vy. Možná jsem divná a měla bych se léčit.





Pokud budete chtít na vánočním stole štolu, máte nejvyšší čas ji začít péct, protože se musi asi šest týdnů nechat odležet. Pokud vás to láká, přikládám recept paní Renaty Hřebíčkové z již zmíněného zdroje www.vareni.cz Ona totiž štola pochází z Drážďan a proto jsem vybrala právě tu drážďanskou. Jen jestli soudruzi v NDR neudělali nějakou chybu. Aby se vůbec štola dala jíst! Ale nebojte se v době jejího vzniku tam soudruzi ještě nepůsobili. První zmínka o štole pochází už z roku 1474. To chodili ještě po houbách.

Klasická drážďanská štola - 2 štoly

375 g rozinek, 125 g korintek, 40 ml rumu, 750 g polohrubé mouky, 50 g čerstvého droždí, 200 ml vlažného mléka, 125 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g loupaných mandlí, 5 hořkých mandlí (z lékárny), 100 g citronátu, 100 g oranžátu, 0,3 lžičky soli, 250 g másla, na špičku nože kardamonu a muškátového oříšku. Na potření 75 g másla a na pocukrování 50 g moučkového cukru.

Do mouky rozdrobíme droždí a smícháme s trochou mléka a 1 lžičkou cukru. Těsto necháme kynout asi 20 minut. Mandle, hořké mandle, citronát a oranžát nadrobno posekáme. Pak spolu se solí, máslem, zbylým cukrem, mlékem a kořením dáme do mísy a vše uhněteme do hladkého těsta. Přikryté necháme ještě 60 minut na teplém místě vykynout. Rozdělíme na 2 části a necháme ještě 60 minut kynout. Pak zformujeme štoly, potřeme teplou vodou a necháme odležet, než se rozehřeje trouba (na 250 °C). Pečeme 60 minut na 200 °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.