pondělí 22. října 2012

Víkendový maraton

Kdo jednou v životě vykrmil, nebo zakoupil pašíka na porážku ví, o jakém maratonu mluvím. My čuníka nekrmíme, máme svého dvorního dodavatele. Po tom hektickém pátku s pečením a zdobením dvou dortů a čtyřiceti koláčů, nastal další den, který začal vstáváním v šest hodin a ulehnutím do postele v deset hodin večer. Harmonogram byl jasný. V sedm hodin vyzvednout řezníka, následně zajet pro čuníka, opařit, pověsit atd. Tohle všechno, krom toho časného vstávání se mně netýkalo. Než dovezli vepře, musela jsem mít naloupanou cibuli a česnek. Naštěstí jsme na to byly tři holky, já, snacha a vnučka.Šlo nám to pěkně od ruky a ještě jsme si u toho pěkně splkly. Dění venku nás zatím nemuselo moc zajímat, jelikož je to práce pro mužskou část naší rodiny. Mojí povinností je starat se o kuchyni, nakrájet cibuli (naštěstí na to mám šelmostroj), usmažit ji do jitrnic a bouřky, a taky připravit svačinku z prasečího mozečku. Protože je nás vždy kolem dvanácti, jeden mozeček by nestačil. Proto dokupujeme asi třičtvrtě kila mozečku a já ho všechen musím pečlivě očistit od blan. Je to nezávidění hodná práce a všichni mi ji rádi přenechají. V mezičase je mojí starostí pořizovat fotodokumentaci.Něco jsem vyfotila, ale moc toho není.

Sluníčko spolu s ranní mlhou vytvořilo tento krásný obraz.Trochu tomu napomohla i pára z opařování prasete. Nakonec byl na zabíjačku krásný den. Slunečno a teplota kolem osmnácti stupňů. Jako v "Postřižinách" jen stromy nekvetou.



Čuníka přivezli už spícího...Tak jen opařit, oškrábat štětiny a může se věšet.








Tak, a tím veškeré focení skončilo. Z předchozího dne jsem byla tak unavená a celodenním stáním byla moje achilovka tak namožená, že se začala opět ozývat s větší intenzitou. Pak už jsem šetřila každý krok, hlavně po schodech. Mužská část naší rodiny byla tentokrát tak pilná, že stihla v kotli vyškvařit i sádlo a vše po zabíjačce uklidit. Za sobotu bylo hotovo a v neděli jsme už jen relaxovali. Danečka jsme tento víkend neviděli, protože pan doktor nedoporučil, aby se s ním chodilo mezi víc lidí. Přece jen šestinedělí se má dodržovat. Takže návštěva druhé části rodiny se odkládá na pozdější dobu a to už si prcka snad i pochovám.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.