pondělí 1. července 2013

Dlouhozobka svízelová

Vypadá jako kolibřík, patří mezi motýly a je svým způsobem výjimečná, protože je ve dne aktivním lišajem. Můra, která upoutá naši pozornost, když se přiletí napít nektaru z balkonových květin. Nejčastěji ji vídám na muškátech, ale dnes jsem ji lovila na skalce.
Dlouhozobka má velmi dlouhý sosáček, který se podobá dlouhému zobáku kolibříků. Asi nejběžnějším druhem je dlouhozobka svízelová a to je právě ta, která navštěvuje moje kytičky. Má hnědé, nenápadně zbarvené tělo se zlatavými křídly, které za letu příliš nevidíme. Na černobílé hlavičce má pár tykadel. Oči zdůrazňuje černá maska a šedá "čepička" táhnoucí se až na svrchní část hrudi.
Dlouhozobka se u nás objevuje začátkem léta, v květnu a červnu. Vyhledává především hadinec, mydlice, chrpy, hvozdíky, kakost, a další.
Dlouhozobky migrují každý rok koncem léta do teplejších poloh Evropy, aby se následujícího roku na jaře opět vrátily.
Je to potvůrka neposedná, když saje nektar, stojí sice na místě, ale mává křídly jako o závod, takže ani za letu křídla téměř nevidíme. Vyfotit ji nepříliš kvalitním foťákem je téměř nemožné. Jak se mně to podařilo vidíte sami.


Tato fotografie je snad nejzdařilejší.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.