pondělí 22. července 2013

Ovečky na procházce

Z balkonu jsem uviděla nevšední obrázek. Na silnici se producíroval pár oveček. Nejspíš to byla ovečka a beran. To jsem usoudila podle hmotnosti obou aktérů této události. Než jsem přišla s foťákem, už neměli tak pěknou pozici, jako když nastoupili tu silniční pouť. Zaujal je totiž kousek, ještě zelené trávy. Většinou je všechno zaschlé. Vzápětí už si pro ně šel majitel a zahnal je do ohrady. Konec představení.


Dalším objektem pro focení byl motýlek, který nevěděl, na kterou kytku sednout dřív. Ovšem na žádné dlouho nevydržel a proto fotky vypadají, jak vypadají. Navíc všechno je foceno se zoomem, protože oveny i kytky jsou foceny z balkonu.




Předpověď počasí neslibuje žádný déšť, alespoň v dohledné době, a tak zahrádky, kde nemají jinou vodu, než nachytanou dešťovku, budou brzy jak Sahara. My máme naštěstí vlastní studnu na zahradě, a tak pokud nevyschne, bude čím zalévat.

Napadlo mě, podívat se do Wikipedie, abych se o Otakárku fenyklovém něco dočetla. Třeba vás to bude taky zajímat.

Otakárek fenyklový (Papilio machaon, Linné, 1758) patří mezi naše nejkrásnější motýly. Je jedním z našich největších denních motýlů (dosahuje velikosti až 7 cm) a patří mezi ohrožené druhy motýlů ČR. Nejčastěji se vyskytuje na loukách a lesních světlinách, můžeme ho však spatřit i na zahradách, kde samičky často kladou vajíčka. V poledne jich můžeme spatřit více na vyvýšeném místě v okolí.
Obývá rozsáhlé oblasti Evropy, Asie i Severní Ameriky.
Hostitelskou rostlinou jsou rostliny z čeledi miříkovitých (mrkrv, fenykl, kopr, kmín) Housenka postupně mění barvu. Nejprve je černá s červenou kresbou, později je zelená, s černými pruhy a oranžovými tečkami. Při ohrožení zaujímá obranný prostor s vystrčenou oranžovou vidličkou a vylučuje páchnoucí výměšek. Motýl přezimuje v podobě kukly. V severních oblastech se vyvíjí pouze jedna generace, na jihu dvě. Housenka měří v dospělosti až 10 cm

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.