úterý 27. srpna 2013

Cuketový experiment

Včera jsem si naběhla. Na www.vareni.cz jsem se dala zlákat receptem na cuketové placičky se sýrem. Cuket se urodilo tolik, že je nestačím zpracovávat a tak jsem to vzala jako dobrý nápad na večeři. Ač jsem se striktně držela receptu, při smažení jsem šílela. Placičky se lepily na teflonovou pánev, nešly obracet. Trhalo se to a tak jsem udělala jednoduchou věc, abych zachránila avizovanou večeři pro manžela a vnuka a smetla jsem těsto na placičky do máslem vymazané zapékací mísy.


Recept je zde:

Připravíme si 2 mladé cukety (nejlépe z vlastní zahrádky). Pokud nemáme, použijeme cuketu větší, ale ta nám dá více práce s vydlabáváním středu se semínky. V tom případě nám bude stačit jedna větší cuketa. Dále budeme potřebovat 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, asi 6 lžic hladké mouky, 1 lžíci solamylu, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, sůl a mletý pepř. Pro dochucení a barvu si natrháme pár snítek čerstvé petrželky. Na smažení si nachystáme větší množství oleje.
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do velké mísy. Trošku osolíme a necháme pár minut stranou. Poté z cukety vymačkáme přebytečnou vodu.

Nastrouhanou a posolenou cuketu jsem dala na síto a nechala odkapat vodu, kterou pustila.
Na smažení jsem použila sádlo, nikoliv olej, ale v tom asi chyba nebyla.Dala jsem i víc česneku, protože ho máme v takových jídlech rádi. Dala jsem pět stroužků. Myslím, že to připékání udělal ten roztékající se sýr. Ale na obrázcích ve vaření krok za krokem to vypadalo tak krásně a lákavě. No nic. Moje záchranná akce dopadla dobře. Všechno se snědlo dřív, než jsem to stačila vyfotit. Tak alespoň to torzo, které jsem dnes ráno dojedla ke snídani.


Musím říct, že to chutnalo i manželovi, který má například v bramboráku rád nakrájenou uzeninu. Ta uzenina by se tam klidně mohla přidat, ale já jsem byla tak otrávená z neúspěchu, že už jsem neměla chuť tam ještě krájet salám. Kdyby to nakonec měly sežrat slepice, tak ať je to co nejlevnější. Nakonec to ale dobře dopadlo, reputace kuchařky byla zachráněná a večeře nakonec byla dietní, jelikož placičky by byly nacucané tukem a tohle bylo lehké a nevadilo ani to, že jsme večeřeli pozdě. Přece jen v té troubě se to zapékalo déle.

PS. Když se teď dívám znovu na stránky vaření, vidím, že tam na pánvi ty placičky plavou v oleji. Já jsem tolik sádla pod ně nedala, jen trochu, když je teflonová pánev. To možná byla ta chyba. Kdyby jste to některá z vás zkoušela, tak napište svoji zkušenost. Do zapékací mísy to můžete, stejně jako já, hodit vždycky.Smějící se

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.