pátek 2. srpna 2013

Bába bylinářka

Tak nakonec ze mě bude na stará kolena ještě bába bylinářka. Dostala jsem od sousedky lístečky měsíčku lékařského na usušení. Naše sousedka si z něho dělá už léta mastičku a tak, když už jsem měla lístky doma, jala jsem se na internetu hledat, co všechno měsíček umí.
Léčivé působení měsíčku na hojení různých ran, ekzémů a kožních defektů se přisuzuje působení fytoncidů, rostlinných antibiotik, které zasahují proti bakteriím a plísním. Měsíček urychluje hojení hnisavých a špatně se hojících ran. Podporuje tvorbu nových tkání. Nejčastěji se používá v obkladech a mastech připravovaných z čerstvých květů. Zevně se tedy měsíčkové květy používají na špatně se hojící a hnisavé rány, na lehké popáleniny, na bércové vředy či krevní výrony.V lidovém léčitelství je měsíčku využíváno k hojení proleženin, zánětů kůže či poškození kůže z ozařování nebo slunění.
Našla jsem toho spoustu a mezi jiným, také návod na mast, pocházející od těch z nepovolanějších, pánů Janči a Zentrycha. Protože jsem už začala s přípravou mastičky, přidám i recept a foto.

Mast z měsíčku lékařského:

Roztavit 1/2kg sádla (může být i vnitřní) . Do roztaveného sádla dej dvě hrsti oranžových květů měsíčku i s kalichem. Nech ztuhnout a na 2-3 dny dej do ledničky. Poté znovu roztav a přidej hrst čerstvých květů a nech znovu ztuhnout a dva až tři dny dej znovu do ledničky odpočívat. Totéž zopakuj ještě jednou. Tentokrát už nech jen trochu zchládnout a přelij přes plátýnko. V jiném kastrolku roztav 25g včelího vosku a smíchej se sádlem. Do teplé hmoty vymačkej jednu tubu červené indulony a jednu tutbu heřmánkové masti Dermazulen a míchej tak dlouho, dokud se všechny složky nespojí. Můžeš přidat levandulový olej nebo silici. Mast bude krásně vonět. Mast dej do skleniček nebo kelímků a uchovej v chladnu. Máš na dva roky kvalitní mast.

Tato mast je složitější. Úplně stačí rozehřát sádlo, vhodit do něj květy měsíčku, nechat přejít varem a pak vyluhovat do druhého dne. Znovu zahřát, přecedit a je hotovo.



A když už jsem byla v tom mastičkování, udělala jsem si také mast z řepíku. Zvolila jsem stejný postup, jako u masti z měsíčku.



Řepíková mast se užívá na ekzém, atopický ekzém, kožní vyrážky, akné, pupínky, rány, boláky, vředy, artritida, revmatismus, bércové vředy, křečové žíly, plíseň nohou, rukou, nehtů,

Musím říct, že mě to začalo docela bavit a tak jsem, i když pozdě, začala nakládat byliny do slivovice. Měly by z toho vzniknout švédské kapky, ovšem po česku. Abych vás o ten svůj experiment nepřipravila, podělím se s vámi.

Švédské kapky po česku.

Tento recept je obdobou populárních švédských kapek, ale je upravený na domácí poměry.Připravíme si větší skleněnou nádobu a čistý bílý alkohol. Během bylinkové sezony přinášíme z přírody nebo ze zahrady čerstvé bylinky. Ihned je nadrobno nakrájíme, dáváme do nádoby a zalijeme alkoholem, aby byly dobře ponořeny. Občas protřeseme. Výběr bylinek přizpůsobíme svým potřebám, nejlahodnější je směs hořkých, neboť tato chuť je pro náš organismus nejužitečnější. Z výletů do přírody to bude např. pampeliška, kopřiva, pelyněk, dobromysl, bukvice, třezalka, řepík, zeměžluč. Z pěstovaných měsíček, šalvěj, benedikt, puškvorec a yzop. S postupným přidáváním dalších bylinek přidáváme i alkohol. Po sezoně obsah scedíme, vymačkáme,necháme usadit a stáhneme hadičkou.
Dostaneme výborný univerzální lék k vnitřnímu i vnějšímu použití. Užíváme 2 - 3x denně lžičku v trošce vody na
čištění krve, zlepšení trávení, zvýšení imunity a posílení celého organismu. Zevně nám poslouží na kožní nemoci,
rány, po zředění vodou ke kloktání a na obklady. Lžičku denně ráno nalačno můžeme užívat až do budoucí sezony jako první dobrý skutek pro své zdraví po probuzení.

Začala jsem pozdě a tak o některé byliny jsem se připravila, ale dávám tam ty, které ještě kvetou. Jestli najdu někde nezaschlou mateřídoušku, tak ji tam přidám a mám ještě ždibek levandule tak i tu tam dám kvůli vůni. Z té, co jsm usušila udělám taky mastičku a přidám do obou mastí kvůli vůni. A teď uvidíte tu směsici bylinek ve slivovici. Manžel sice poznamenal, že jestli to budu pít, tak to se mnou sekne a ani za týden mě doktoři neproberou. Jen aby se všichni nedivili.PřekvapenýUsmívající se I ti doktoři.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.