pondělí 16. června 2014

Byl to on???

Já doufám, že ano. Musím vám to napsat ještě než odevzdám PC servismenovi. Včera nám jeden z místních nimrodů oznámil, že na louce nad námi odstřelil lišáka. Říkal to trochu zklamaně, protože chtěl střelit lišku. Já jsem zajásala, protože jsem se při studiu života lišek dočetla, že v době kdy má liška mláďata, stará se o zásobováni právě lišák. Stará liška opečovává a kojí ty malé zrzečky. Takže mláďatům chůva zůstává, jen se jim z lovu nevrátil zásobovač. S tím si stará liška nějak poradí. Bude muset . Snad nebude chodit na lov ve stopách sploditele liščat, to by nám moc nepomohlo. Už to nebude mít tak lehké, protože louka je posečená a tak nebude neviditelná jako byl lišák doposud. Odstřel se podařil až po vysečení louky. V té vysoké trávě je téměř neviditelný.
Teď už by měla s naší drůbeží co dělat, aby ji zmohla. Jsou to už pěkné kousky.





Husa dělá kačenkám bodyguarda.

Na závěr, pokud si o životě lišek chcete přečíst něco víc, čtěte tady. Odtud vím, že lišky nemají přirozeného predátora a tak jsou přemnoženy. Vzteklina, která je dřív kosila, je přeléčena a tak je povolen celoroční lov. Já jen doufám, že to byl ten náš lišák a že vám po návratu nebudu psát, že jsme opět bez kačen. Jsou sice lépe zabezpečeny, ale když je hlad, veškeré překážky jsou marné.
Na chvíli se s vámi loučím, ale snad se za týden vrátím a budu "rychlejší". Zatím budu mít víc času na focení a na ruční práce. Po návratu budu mít co dávat na blog. Přeji vám pěkný týden a budu se na vás opět těšit. Jitka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.