Ingredience:
0,5 -0,75 kg hovězího krku nebo hrudí i s kostí
1středně velká červená řepa
2 mrkve
1/2 menší bulvy celeru
10dkg anglické slaniny
1 středně velká cibule
1větší zelená paprika
4 větší brambory
velká hrst nakrájeného čerstvého zelí ( může být i kysané)
1 konzervu fazolí v rajském protlaku (nebo vařené fazole a potom přidáme nakonec rajský protlak, nebo víc kečupu)
Postup:
Hovězí maso dáme vařit se všemi ingrediencemi, jako když děláme hovězí vývar (nové koření, zelenina, sůl, bobkový list, cibuli, stroužek česneku).
Červenou řepu oloupeme, nakrájíme na kostičky pokapeme trochou octa a promícháme.Dáme dusit. Na pánvi rozškvaříme na kostičky nakrájenou aglickou slaninu, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a restujeme. Až je cibulka trochu sklovitá přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev a celer. Ještě orestujeme i zeleninu. Když je zelenina trochu osmažená, scedíme vývar, do kterého dáme obsah pánvičky a přidáme na kostky nakrájené brambory, najemno nakrouhané zelí, na malé kostičky nakrájenou papriku, přidáme sůl, pepř a vaříme 20 minut. Nakonec přidáme podušenou červenou řepu, fazole a můžeme podle chuti přidat i trochu kečupu, na kostky nakrájené hovězí maso a vše ještě krátce povaříme. Pro silnější chuť můžeme přidat kostku hovězího bujónu (podle chuti). Pokud použijete kysané zelí, uvařte ho zvlášť a do polévky ho dejte, až před koncem.
Polévku naservírujeme na talíře a do každé porce dáme polévkovou lžíci zakysané smetany. Můžete použít i smetanu ke šlehání.
PS. Dnes jsme měli polévku k obědu a musím říct, že na druhé jídlo ani nedošlo. Polévka je vydatná a plná vitamínů a vlákniny, takže i zdravá.
Takhle to vypadá, ale jak to chutná, musíte zjistit sami. Nám moc chutnalo. Dobrou chuť i vám.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.