čtvrtek 24. dubna 2014

O medu a včelách


Všechno kvete. U nás třešně, hrušky a začínají jabloně i ta blbá řepka. Včelky mají pilno, pokud není zima, létají jako o závod a myslím, že neví kam dřív. Zdá se, že by mohla být dobrá sezóna a medu dostatek. Včelí med byl a zůstává nejžádanějším včelím produktem. Když vidím jak lidi nakupují v supermarketech ty pančované, rádoby medy z dovozu kdoví odkud, tak je mi jich líto. Vím, že cena je rozhodující pro mnoho spotřebitelů, ale kvalita by neměla zůstávat stranou.


Med byl znám odpradávna a je o něm zmínka ve všech nejstarších písemnostech ( v bibli, Egyptských papyrech, v Kosmově kronice..). Med je látka připravená včelami přeměnou sladkých šťáv snesených z rostlin a uložených v plástech. Slouží za potravu včelstvu a je schromažďován jako zásobní potrava pro zimní měsíce klidu.


Známe ho ve formě hutné kapaliny nebo tuhé látky. Jeho barva je velmi proměnlivá, a tak známe medy světle žluté a některé jsou hnědočerné až zelenočené.Chuť medu je sladká s různou příchutí.Vytočený med je tekutý, čirý, po nějakém čase může krystalizovat buď v celé hmotě, nebo jen částečně.Toto vykrystalizování má původ v chemickém složení medu, a to ve vzájemném poměru obsahu glukozy, fruktozy a dextrinů.



Podle původu rozeznáváme : medy květové , medy medovicové, medy smíšené. Jedním zdrojem medu je nektar z květů. Rostliny vylučují buď hojně nektaru, nebo jen kapénky. Všeobecně platí, že čím více nektaru poskytuje rostlina, tím méně cukru obsahuje. Nektar obsahuje cukr hroznový (glukozu), ovocný a sacharozu.Druhým zdrojem medu je medovice. Je to sladká vyloučenina, kterou sbírají včely na listech nebo jehličích stromů. Medovice může být původu rostliného nebo živočišného. Medovice je svým složením naprosto odlišná od nektaru.Je to hustá, lepkavá šťáva obsahující hojně dextrinů, popelovin, zvýšené množství sacharozy po případě melicitozy a invertního cukru.



Rozeznáváme med podle druhů:
  • Med lipový je žluté až zlatožluté barvy, vůně a chuti lipových květů
  • Med akátový je vodojasný nebo nažloutlý,téměř neobsahuje pylová zrna. Špatně krystalizuje a dlouhou dobu zůstává tekutý.
  • Med ovocných stromů je světlé barvy,obsahuje velké množství pylových zrn. Velmi rychle krystalizuje.
  • Med luční má barvu žlutou až temně hnědou.
  • Med z řepky je žlutý, obsahuje velké množství pylových zrn.Velmi rychle krystalizuje.
  • Med pastovaný je jarní med, který prochází technologií míchání a tím se docílí pastovité konzistence.
  • Med vřesový je červenohnědé barvy je gelové konzistence a krystalizuje pomaleji než jarní medy.
  • Med lesní (medovicový) je vždy tmavších barev, má výraznou chuť a jeho krystalizace je velmi pomalá.


Pokud se chcete o medu dozvědět víc, doporučuji stránky ze kterých jsem čerpala. Zde

Zdroj: http://www.med-od-vcelare.cz/cs

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.