pátek 7. srpna 2020

Babiččin medový dort

 Toto je další úspěšný recept, který by spoustě kuchařek tady chyběl.


Na medový dort potřebujete:

500g hladké mouky

200g mletého cukru

4 polévkové lžíce medu

1/8 změklého másla

2 kávové lžičky jedlé sody

2 celá vejce

 

Na vále vypracujeme těsto a dáme asi na hodinu odležet do chladna. Rozdělíme na pět až šest dílů. Podle velikosti plechu si ustřihneme pečící papír a na něm jednotlivé díly rozválíme do požadovaného tvaru na sílu asi 2 mm. Pokud potřebujeme kulatý tvar, vykrojíme ho např. podle pokličky nebo dna dortové formy. Papír s plackou přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě na cca 180°C. Upečená placka by měla mít světlehnědou barvu. Po vychladnutí můžeme jednotlivé placky pokapat rumem. Potíráme rybízovou marmeládou a krémem. Krém používám nastavovaný vanilkovým pudinkem a přidávám mleté vlašské ořechy. Můžeme použít i lískové.Ty mají výraznější chuť, když se předem opraží. Vhodný je každý krém, který máte rádi. Zdobení je na fantazii tvůrce. S chutí do toho, opravdu to složitě jen vypadá. Výsledek stojí za to. Pokud budou nějaké nejasnosti, ráda je vysvětlím podrobněji.

Nelekněte se, že na obrázku přípravy těsta jsou vidět čtyři žloutky. Pro rodinu dělám dort vždy z dvojité dávky.

 PS. Poslední dobou se mi osvědčil karamelový krém ze Salka a másla. Salko /slazené kondenzované mléko/ necháme v uzavřené konzervě vařit v kastrolku tak, aby konzerva byla celá zatopená. Vaříme asi hodinu. Vychladlé salko zašleháme do 250g změklého másla. Nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy. Jde to i bez těch ořechů. Záleží na tom, co máte rádi. Už jsem dělala krém i z nezkaramelizovaného salka a byl taky výborný.









2 komentáře:

  1. Jituš můžeš mě vysvětlit,proč já opět přijdu pozdě večer k tobě na dobroty a mám nyní skoro poslintanou klávesnici. Ani nevíš jak bych si ocutnala. Ale 11.8.už sem nepůjdu,nebude čím kousat...

    OdpovědětVymazat
  2. Jitu, recept si opíšu. U nás je na dorty přebornicí snacha a medový ještě asi nepekla.
    Taky bych si kousek dala a k tomu kafíčko.-)

    OdpovědětVymazat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.