Toto je další úspěšný recept, který by spoustě kuchařek tady chyběl.
Na medový dort potřebujete:
500g hladké mouky
200g mletého cukru
4 polévkové lžíce medu
1/8 změklého másla
2 kávové lžičky jedlé sody
2 celá vejce
Na vále vypracujeme těsto a dáme asi na hodinu odležet do
chladna. Rozdělíme na pět až šest dílů. Podle velikosti plechu si ustřihneme
pečící papír a na něm jednotlivé díly rozválíme do požadovaného tvaru na sílu
asi 2 mm. Pokud potřebujeme kulatý tvar, vykrojíme ho např. podle pokličky nebo
dna dortové formy. Papír s plackou přeneseme na plech a pečeme v předehřáté
troubě na cca 180°C. Upečená placka by měla mít světlehnědou barvu. Po
vychladnutí můžeme jednotlivé placky pokapat rumem. Potíráme rybízovou marmeládou
a krémem. Krém používám nastavovaný vanilkovým pudinkem a přidávám mleté
vlašské ořechy. Můžeme použít i lískové.Ty mají výraznější chuť, když se předem
opraží. Vhodný je každý krém, který máte rádi. Zdobení je na fantazii tvůrce. S
chutí do toho, opravdu to složitě jen vypadá. Výsledek stojí za to. Pokud budou
nějaké nejasnosti, ráda je vysvětlím podrobněji.
Nelekněte se, že na obrázku přípravy těsta jsou vidět čtyři
žloutky. Pro rodinu dělám dort vždy z dvojité dávky.
Jituš můžeš mě vysvětlit,proč já opět přijdu pozdě večer k tobě na dobroty a mám nyní skoro poslintanou klávesnici. Ani nevíš jak bych si ocutnala. Ale 11.8.už sem nepůjdu,nebude čím kousat...
OdpovědětVymazatJitu, recept si opíšu. U nás je na dorty přebornicí snacha a medový ještě asi nepekla.
OdpovědětVymazatTaky bych si kousek dala a k tomu kafíčko.-)