úterý 4. srpna 2020

Pečená broskvová povidla

Jak už jsem avizovala včera, z přezrálých broskví jsem udělala povidla. Pekla jsem je v troubě stejně jako ta hrušková bez míchání.I recept je stejný, jen jsem měla míň broskví, tak jsem upravovala poměr.

2 kg broskví 
3/4 kg krupicového cukru
8 hřebíčků
1 celá skořice
1/2 káv lžičky kyseliny citronové 
4 pl rumu

Broskve nakrájet na kostičky dát do hlubokého plechu, přidat cukr a dát do vyhřáté trouby na cca 200°C. Skořici a hřebíček dáme do gázy a přidáme k broskvím. Pečeme tak dlouho, aby se odpařila většina šťávy, kterou broskve pustí. Nakonec vyndáme skořici s hřebíčkem přimícháme rum a kyselinu citronovou a ponorným mixérem rozmixujeme. Horké plníme do skleniček, dobře uzavřeme a obrátím na 5-10 minut dnem vzhůru. Máme hotovo. Chuť je skvělá. Možná by to sneslo o něco míň cukru. Broskve byly hodně sladké. Vyšlo z toho 6 skleniček a ještě zbylo manželovi v misce na košt, protože na celou skleničku už by to nevyšlo.






8 komentářů:

  1. Teda, Jituš, to musí být dobrota.. a se skořicí - mňam :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel už posnídal ten zbytek co nevešel do skleniček a chválil, že je to lepší než klasická broskvová marmeláda. To je tím, že je to ovoněné tím hřebíčkem a skořicí.

      Vymazat
  2. To musí být opravdu dobrota,ale já veškeré ovoce(které koupím)stihnu sníst ihned:)
    Přeji krásný den :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Broskve zavařuji hlavně na přání vnoučat. Bohužel broskve v takovém množství musíme taky koupit, protože žijeme v lokalitě, kde je na ně zima.Ale jinak zavařujeme jabka a hrušky. Ty máme svoje. marmelády dělám z rybízu, ostružin, někdy z angreštu a toho máme na zahrádce taky dost.

      Vymazat
  3. Jitu, to je určitě dobrota. Není nad ovoce z vlastní zahrádky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto bohužel není z vlastní zahrádky. Na to je u nás zima.

      Vymazat
  4. Ahoj Jitko, to je skvělý návod!!!! Z broskví povidla dělat nebudu, ale letos je dost jablek. Vždycky se s nimi mořím, míchám, připaluju... Z broskví, které nestačím sníst dělám pečené čaje. Míchám to s rybízem nebo s višněmi. Rybíz jsem si už zamrazila :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pečený čaj už mám zamrazené jahody, meruňky, rybíz a teď i pár broskví.

      Vymazat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.