2 kg broskví
3/4 kg krupicového cukru
8 hřebíčků
1 celá skořice
1/2 káv lžičky kyseliny citronové
4 pl rumu
Broskve nakrájet na kostičky dát do hlubokého plechu, přidat cukr a dát do vyhřáté trouby na cca 200°C. Skořici a hřebíček dáme do gázy a přidáme k broskvím. Pečeme tak dlouho, aby se odpařila většina šťávy, kterou broskve pustí. Nakonec vyndáme skořici s hřebíčkem přimícháme rum a kyselinu citronovou a ponorným mixérem rozmixujeme. Horké plníme do skleniček, dobře uzavřeme a obrátím na 5-10 minut dnem vzhůru. Máme hotovo. Chuť je skvělá. Možná by to sneslo o něco míň cukru. Broskve byly hodně sladké. Vyšlo z toho 6 skleniček a ještě zbylo manželovi v misce na košt, protože na celou skleničku už by to nevyšlo.
Teda, Jituš, to musí být dobrota.. a se skořicí - mňam :).
OdpovědětVymazatManžel už posnídal ten zbytek co nevešel do skleniček a chválil, že je to lepší než klasická broskvová marmeláda. To je tím, že je to ovoněné tím hřebíčkem a skořicí.
VymazatTo musí být opravdu dobrota,ale já veškeré ovoce(které koupím)stihnu sníst ihned:)
OdpovědětVymazatPřeji krásný den :)
Broskve zavařuji hlavně na přání vnoučat. Bohužel broskve v takovém množství musíme taky koupit, protože žijeme v lokalitě, kde je na ně zima.Ale jinak zavařujeme jabka a hrušky. Ty máme svoje. marmelády dělám z rybízu, ostružin, někdy z angreštu a toho máme na zahrádce taky dost.
VymazatJitu, to je určitě dobrota. Není nad ovoce z vlastní zahrádky.
OdpovědětVymazatToto bohužel není z vlastní zahrádky. Na to je u nás zima.
VymazatAhoj Jitko, to je skvělý návod!!!! Z broskví povidla dělat nebudu, ale letos je dost jablek. Vždycky se s nimi mořím, míchám, připaluju... Z broskví, které nestačím sníst dělám pečené čaje. Míchám to s rybízem nebo s višněmi. Rybíz jsem si už zamrazila :-)
OdpovědětVymazatNa pečený čaj už mám zamrazené jahody, meruňky, rybíz a teď i pár broskví.
Vymazat