A když už jsem zmínila ty ryngle, tak ještě jsem z nich udělala pečená povidla. Nějak jsem se do toho pečení zamilovala. Je to bez konzervantů a je s tím méně práce než s marmeládou. V troubě se o ně nemusím start. Opět je to bez míchání. Z tohoto množství jsem udělala 6 třetinových skleniček.
Na 2,5 kg ovoce
70 dkg pískového cukru
2 lžíce jablečného octa
Do gázy svážeme celou skořici a pár hřebíčků pro lepší chuť. Po upečení vyndáme.
Na hlubokém plechu promíchat ovoce s částí cukru a péct asi 20 minut při teplotě 220 °C .Přidat zbytek cukru a péct ještě dalších 15 minut. Přidat ocet a podle sladkosti ovoce i špetku kyseliny citronové, ale není to nutné . Než začneme plnit do skleniček rozmixujeme ovoce tyčovým mixérem a můžeme do povidel přidat lžíci rumu a dobře promíchat. Skleničky uzavřeme a na deset minut otočíme dnem vzhůru. Máme hotovo.
Ryngle mám ráda, vůbec jsem netušila že z nich jdou udělat povidla :)
OdpovědětVymazatMyslím, že jdou udělat z každého ovoce.
VymazatJituš dělala jsem takto i jablíčková povidla,ale já ,to bych ani nebylacelá,abych si npozměnila receptík na koření,používám ,,perníkové koření a je to super. jen ještě by mohl někdo upéci ty vdolečky...
OdpovědětVymazatPerníkové koření doma nemám, už bych to s ním taky vyzkoušela. Musím zadat manželovi úkol, až pojede na nákup.
VymazatMáme doma velikou starou žlutou blumu, jsou strašně dobrý a bývá jich opravdu hodně. Tak už jsme z nich dělaly s dcerou taky možný i nemožný a tak jsem letos dělala takový džem. Přidala jsem do nich jablko a je moc dobrý, takový ostřejší, ale bezvadný, na palačinky na perník. A podobně jsem dělala i rebarboru, ta je taky vynikající a švagrová do ní přidala ještě zázvor a říkala, že je moc dobrá, na cukrový prý bude moc dobrá. Letos máme strašně hodně švestek, až se lámou větve, museli jsme je podepřít a to bude taky bašta a taky přidávám rumíček. Měj se hezky.
OdpovědětVymazatDělala jsem ze švestek, taky v troubě, dobrá, s kapkou rumu. :-)
OdpovědětVymazatRyngle mám ráda. I jen tak, syrové, mňam.
OdpovědětVymazatJak tak čtu,Jituš jedeš ve velkém. Povidla vedou,my na tu zahradu jeli a švestky si vezli domů naši známí, ten náš košík manžel zapomněl naložit do kufru. To nevymyslíš, řekla jsem si a byla v klidu. Zahrada je vzdálená 15 km, no jelo se tam dvakrát, tak 60 km pro dvě kila švestek. Nejde mě vložit smějící se smajlík, ten by zde sedl.
OdpovědětVymazatMáš pravdu, život tropí hlouposti.Ti smajlíci tady chybí :-D
OdpovědětVymazatPosbírala jsem dnes pod stromem pár rynglí a přidala ostružiny, rozvařila jsem je, propasírovala, přidala trochu želírovacího cukru a udělala čtyři menší sklenice marmelády. Obrala jsem jednu větev broskví a donesla je Evině. Úplně mě děsí, co jich na stromě je. Snad je ještě někdo bude chtít.
OdpovědětVymazatBylo by škoda, nechat broskve spadnou. Co tak dát je do bečky a vypálit? :-D
VymazatTo se mi zase něco povedlo :-)))))
OdpovědětVymazatA ještě jednou :-)))
OdpovědětVymazatJítuš jsi moc šikovná kuchařka.Mám také ráda Tvoje ruční práce.Je to pro mě inspirace. Děkuji Maruška
OdpovědětVymazatDěkuji :-)
Vymazat