úterý 16. října 2007

Další procházka Brnem

Dlouho jsme se "nešpacírovali" mým rodným městem Brnem. Napravím to a zajdeme si na procházku do jednoho z Brněnských sídlišť. Musíme se přesunout ze středu města na konečnou zastávku tramvaje, nebo chcete-li šaliny č.5 do Černých Polí. Mohli bychom dál cestovat autobusem ale protože je dnes hezké počasí, vydáme se pěšky směr sídliště Lesná.Cestou od konečné zastávky tramvaje přejdeme most přes železniční trať a jsme rázem na okraji sídliště.




Sídliště Lesná se začalo budovat na přelomu 60 a 70 let minulého století. Tvůrci projektu se inspirovali podobnými stavbami ve Finsku a tak na tehdejší dobu vzniklo ojedinělé, velmi moderní bydlení pro převážně mladé rodiny s dětmi. Jednotlivé objekty byly zasazeny do zeleně a i když domy byly jeden jako druhý stejně šedivé, zeleň kolem nich dotvářela celkový dojem. Mezi jednotlivými bloky domů jsou velké zatravněné plochy a na nich dětská hřiště a pískoviště. Jednu dobu bylo kouzlo tohoto sídliště ohroženo, protože nějaká hlava skopová přišla na nápad, do volných prostranství nacpat další domy. Naštěstí zvítězil zdravý rozum a tato zcestná myšlenka byla zavržena. Dnes sídliště hýří barvami, neboť domy se zateplují a dostávají nové, barevné fasády.Výhodou sídliště je také jeho poloha. Nejsevernější část končí u lesa, na východní straně je krásná zahrada patřící k chráněné části vodárny. Když se na jaře začne příroda probouzet, je na vodárenskou zahradu nádherný pohled. Kvetou tam zlatice mezi jehličnatými stromy, tamaryšky a nakonec začnou kvést třešně, které tam tvoří malý sad. Západní část sídliště je od východní oddělena tzv. Čertovou roklí. Její původní porost, zůstal zachován. Tady je další důkaz toho, jak architekti citlivě zakomponovali stávající krajinu do svého projektu. Sídliště Lesná se tak stala jedním z nejhezčích sídlišť v Brně a troufám si říct i v republice. Za hezkého počasí jsou zde pěkné procházky, protože zeleň je tady opravdu všude.




Tady je důkaz vyjímečnosti sídliště ve kterém je mimo jiné postaven také tento dům pro seniory. Když budu mít štěstí a dost peněz, jednou bych tam mohla skončit. Docela by se mi tady líbilo. Na tomto sídlišti jsem prožila nejhezčí část svého života, vyrostli zde oba moji nazdárci, tím myslím své dva syny, tak proč zde také nezavršit poslední etapu svého života. Ale na to je ještě čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.