Dnes jsem si zaskočila na blog k babči a našla jsem tam recept na dobrotu z vepřové panenky. Při přípravě omáčky je potřeba přidat kompot z brusinek. Dnes už není problém tento kompot sehnat, dříve bylo hůř. Buď pod pultem nebo v tuzexu. Mladší ročníky asi nebudou vědět co to byl tuzex ale to vysvětlím jindy. Dnes přidám recept na kompot z rybízu, který se brusinkám vyrovná a pochází právě z té doby, kdy na trhu brusinky běžně k sehnání nebyly. My, český holky jsme si věděly rady za každé situace a víme si rady i dnes. Tak abych dlouho nekecala, tady je ten recept. Už je sice trochu pasé, neboť letošní úroda je již dávno zpracovaná ale bude se hodit na příští rok. I když dnes brusinky koupíte v každém obchodě, s tímto receptem alespoň ušetříte nějakou korunu.
Kompot á la brusinky
1 kg rybízu bez stopek
1/4 l vody
1/4 l octa
650 g krupicového cukru
celou skořici, pár hřebíčků asi 1 dcl rumu
Postup:
Rybíz přelijeme horkou vodou svařenou s octem. Přidáme 650 g cukru, celou skořici, hřebíček a vše 15 minut povaříme.Na závěr dáme trochu rumu cca 1dcl. Kuličky rybízu můžeme částečně rozmačkat. Skořici a hřebíček vybereme. Pokud se vám bude zdát, že je tekutina moc řídká, nechte ji ještě víc odpařit a nebo přidejte 1/2 sáčku Gelfixu. Chuťově se nic nezmění. Horké plníme do sklenic, uzavřeme víčkem a obrátíme dnem vzhůru asi na 5 minut. Pak obrátíme a necháme vychladnout.
Podobně můžete udělat totéž z plodů černého jeřábu.
Černý jeřáb á la brusinky
7 dcl červeného vína
1/2 kg cukru krupice
1 kg jeřabin
Pro lepší chuť můžeme přidat opět kousek celé skořice a pár hřebíčků. Rozvařit, opět můžete část plodů rozmačkat, nakonec přidáme 1 dcl rumu. Horké plnit do sklenic, uzavřít, otočit dnem vzhůru asi na 5 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.