sobota 27. září 2008

Hantec

Tak mně napadlo, udělat zase malou osvětu. Vytáhla jsem pro vás ukázku z hantecu. Kousek povídky Doktor Špína z útlé knížečky Pavla Jelínka-Číči. Nejdříve začneme doktorem Špínou. Kdo to byl?
Von doktor Špína byl "advokát chudéch". Sám pré neměl ani důchod, ale vyřizoval ho druhém, von měl totiž právnickó fakultu, ale chyběl mu diplom.
Bufet Spuťál a v něm dvě smutný postavy, který čihajó na zbytek gulinu.Doktor Špína a jeho kamoš vod jednoho stolu nebo vod jedné konvičky, Guma. Voni ty jejich štace za dojížďákama byly Padovec, rola a Spuťál. Ta doktorova konvička, když ju postavil na roli na topení, vypadala, jako by tam nějaké stréc z venkova zapomněl zabijačku.Jednó,když si tam jídlo vohříval, tak ho napadlo skočit eště do Padovca, jestli tam není nejaké pikantní sjížďák.No a tu jeho konvičku lapli dva napití vojcli a hned se do ní na peróně pustili. Ty šavle, který hodili na glajze, zavinili, že tenkrát Hungárka zašlajfovala až v Heršpicách.
To by mohlo pro dnešek stačit. Není to až tak těžké přeložit do řeči, která je srozumitelná celému národu. Zkusí to někdo z vás? Nepřeložitelná slova potom přeložím já.
Tady jsem vybrala ukázku, ve které je hlavním aktérem pan Izer, ale bohužel není to čistokrevný hantec. Plete tam do toho i jiná nářečí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.