úterý 30. září 2008

Šípky

Určitě mi dáte za pravdu, že kvetoucí keř šípkové růže působí v době svého květu v červnu a červenci velmi esteticky. Právě tak působí i na podzim, když dozrávají jeho plody - šípky. Všichni jsme někdy tyto plody sbírali pro domácí využití. Ze sušených šípků se vaří lahodný čaj, ze syrových lze udělat velmi dobrou marmeládu. Proč jsou šípky tak oblíbené? Především proto, že mají vysokou hodnotu vitamínu C a A. Obsahují i mnoho dalších vitamínů, především B1 a B2.
První zmínka o využití šípků pochází z anglosaského herbáře z 11. století. Už tehdy byly šípky nedílnou součástí lidového léčitelství. Z korunních plátků růží se vyráběl sirup, který pomáhal při horečkách a ledvinových chorobách. Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti onemocnění dásní.
Nejlepší období pro sběr šípků je po prvním mrazíku, kdy jsou plody nejsladší. Sbírat se mají vyzrálé a dobře vybarvené šípky bez stopek.
Pozor na jemné chmýří ze semen! Může vyvolat svědění sliznic v ústech a v krku, proto by se ke scezení čaje mělo použít co nejjemnější sítko, nebo kousek pláténka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.