pátek 12. září 2008

Bezinkový likér

Na zahradě nám roste krásný, bezinkový keř. Když jsem byla s Yorgou na procházce, zjistila jsem, že letos jsou jeho plody mimořádně velké a už krásně vyzrálé. Sousedka se zeptla, jestli z toho budu něco dělat. Nic mně nenapadlo, jen jsem odvětila, že jsem slyšela o likéru, který se z plodů bezinek dělá a tak jsem řekla, že to vyzkouším. Sousedka hned přispěchala s receptem a štamprličkou likéru. Ochutnala jsem, ale zdálo se mi, že je to strašlivě sladké. Nic jsem neřekla a šla se podívat na net, jestli nenajdu nějaký jiný recept. Našla jsem dva. Byly si dost podobné, ale lišily se v poměrech ingrediencí. Jak jsem je tak neustále studovala a porovnávala, nakonec, až jsem měla vše hotovo, zjistila jsem, že jsem to dokonale pomotala a že tento recept můžu klidně vydávat za svůj, protože je úplně jiný, než každý z těch dvou. Nicméně výsledek velice lahodný. Takže tady ho máte.

Ingredience:

1,5 kg čerstvých odstopkovaných bezinek
1 litr vody
2 káv. lžičky mleté kávy
1,5 káv. lžičky mleté skořice
7 ks hřebíčku
1 ks citron
1,3 kg krupicového cukru
2 sáčky vanikového cukru
1 litr rumu

Postup:

Oprané bezinky odstopkujeme a dáme do hrnce. Zalejeme jedním litrem studené vody a dáme vařit. Než se bezinky s vodou přivedou do varu máme čas si připravit koření a oloupat citron. Citron nakrájíme na kolečka a vybereme pecičky. Jinak by šťáva zhořkla.
Jakmile se začnou bezinky vařit, za stálého míchání přidáme kávu, hřebíček, skořici a citron a vše necháme asi 5 minut povařit. Odstavíme a necháme do druhého dne v chladnu vyluhovat.
Druhý den šťávu přecedíme přes čistý hadřík a snažíme se z plodů vymačkat co nejvíce šťávy. Plody bezinek můžeme před cezením rozmačkat, nebo propasírovat sítem.
Znovu, teď už čistou šťávu zahřejeme, přidáme cukr a s cukrem povaříme 5 minut, přidáme vanilkový cukr a povaříme ještě 2 minuty. Šťávu necháme vychladit a do vychladlé přidáme rum.Plníme do čistých sklenic nejlépe od rumu nebo jiného alkoholu se šroubovacím uzávěrem. Získala jsem 3,1 litru lahodného likéru, který, jak jsem se dočetla se užívá jako lék. Štamprlička večer před spaním je prý dobrá na bolesti hlavy a při nachlazení, ale ulevuje i při dně a revmatismu. Užívá se také při skleróze a ledvinových kamenech. A když to nepomůže, určitě to neuškodí. Tak to vyzkoušejte. Myslím, že nebudete litovat času ani práce.
PS. Cukr je upravený už v receptu. Dala jsem v druhé várce 1 kilo a třicet dkg. Úplně to stačí.Tak nakonec mám 6 litrů výborného likéru. Lepší než višňovka a taky určitě zdravější.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.