pátek 23. dubna 2010

Medvědí česnek

Nastal opět čas na sběr česneku medvědího. Každým rokem na jaře, přinese manžel z jakéhosi lesa  koš této, jak tvrdí on i některé internetové stránky, zdravé byliny. A já potom, jako ořech  vytvářím pytlíky se špenátem. Letos jsem dělala nejen špenát, ale i medecínu a taky jsem si ho syrový nakrájela do pytlíku a budu ho používat do salátů. Vám, kdo to neznáte jsem vyhledala na internetu pár informací.

Co je vlastně medvědí česnek zač?


Pro medvědy je tato rostlina první potravou, kterou konzumují po zimním spánku, odtud tedy pochází jeho název. Medvědí česnek je velmi stará léčivá rostlina a byla známá už Germánům a Keltům. V sídlech z mladší doby kamenné, v předhůří Alp, se našly až překvapivě často zbytky medvědího česneku. Keltové z Walesu tuto rostlinu uctívali, jedli ji před bitvou, aby se tímto způsobem posílili a mohli jít do boje. 
V každém případě ovlivňuje síra obsažená v česneku v kombinaci s dalšími účinnými látkami, kterými jsou glykosid, allicin a éterické oleje, funkce žaludku, střeva, žlučníku a jater.  
V lidovém léčitelství je této rostlině připisován pozitivní vliv na arteriosklerózu, na vysoký krevní tlak a také na poruchy trávení, zvláště při nechutenství a nadýmání.  
Působí také mírné snižování krevního tlaku. Je známo, že podobně jako normální česnek, je i česnek medvědí přírodním  rostlinným antibiotikem.  
Medvědí česnek je přírodní prostředek, přispívá k optimální výměně látek v těle, což má za následek zpomalení procesu stárnutí cév a buněk a přirozeně i buněk mozkových.

Tyto informace jsem načerpala zde : http://bylinky.doktorka.cz/cesnek-medvedi

A teď dva recepty, jejichž autora neznám. .

Léčivý alkoholický nápoj,  který pomáhá proti vysokému tlaku a měl by vám pročistit organizmus.
Asi hrst drobně nakrájených listů česneku medvědího krátce povaříme v jednom litru bílého vína. Abychom dosáhli lepší chuti, dosladíme dle chuti medem nebo sirupem.
Toto česnekové víno se má pít v malých dávkách každý druhý den. Kdyby to náhodou nepomáhalo,(nemám to vyzkoušené) tak to nemusí být špatné pití.


Léčebná česneková kúra, která má rovněž vyčistit celý organismus, detoxikovat vnitřní orgány, zničit vyrážky a záněty v těle, vyčistit pleť a omladit celé tělo, se připravuje takto: 
Rozmixujeme 35dkg česneku a přidáme 500 ml 50% pálenky. Celou směs dáme do tmavé láhve a ponecháme 9 dnů v temnu. Pak ji přecedíme přes plátno a necháme dva dny ustát opět v tmavé láhvi.
Užívání:
První den užívání kúry rozpustíme jednu kapku připraveného roztoku v malé sklenici vody a vypijeme. Druhý den přidáme dvě kapky roztoku, třetí den tři, atd. až postupně zvýšíme počet kapek na 10. Kúru tímto způsobem užíváme 3x denně. Doporučuje se tuto kúru aplikovat nejvýše jednou za 5 let a to proto, že její účinky jsou velmi intenzivní.

Tak tuto medecínu jsem udělala, dala do sklepa a uvidíme co se po jedenácti dnech bude dít. Zatím je to litrová láhev plná brčálově zeleného žabince, který je cítit manželovou loňskou slivovicí a česnekem. Jestli to nebude mít ty správné účinky tak to pěkně schytám, že jsem ho připravila o 1/2 litru skvělého moku.
Kdo nemá možnost si zajít do lesa, kde tato bylina roste, může si ji koupit v lékárně nebo na internetu. Je to bez práce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.