středa 11. září 2013

I v kurníku může být legrace

Chovat slepice jen pro užitek, to by nás asi dlouho nebavilo.Je pravda, že jsme soběstační v této komoditě a dokonce můžeme nějaké přebytky poskytnout i kamarádům a známým, ale kdyby šlo jen o to, byla by to nuda. Proto jsem vždycky ráda, když některá ze slepiček vysedí kuřata. Tentokrát, jak už jsem informovala, je to jen jedno kuře.


Z kuřete bude asi dokonalá slepice, protože stará kvočna mu věnuje všechen svůj čas, a tak si dnes ráno kuřátko ulovilo svoji první žížalu. A že to nebyla žížala ledajaká. Vylezla po dešti a byl to kus. To malé kuře se s ní ale pěkně popralo a žížalu spořádalo. Tuto příhodu mně popsal ráno manžel, když se vrátil od slepic. Sotva kuře vyběhlo ven z kurníku, hned šlo po té nebohé žížale.
Je zábavné, dění v kurníku pozorovat. Nové slepičky, které jsme minulý týden přivezli, jsme ubytovali v kurníku po kačenách. Nebyl úplně volný, protože už v něm sídlila kvočna s kuřátkem. Trochu jsem měla obavy, aby slepičky kuřeti neublížily, ale bylo to zbytečné. Slepice jsou vyjukané a snad ještě vyjukanější je kohoutek, který by měl jednou dělat v kurníku pořádek. Je vidět, že kvočna si umí sjednat respekt a kuře ochránit. A nejen kuře. Mrkající Večer, když šel manžel zavírat slepice, nemohl najít kohouta. Přišel domů s tím, že nám kohoutka asi sebral pták. On je ten kohout na světě teprve šest týdnů, a tak je dost malý a pták by s ním moc práce neměl. Manžel vzal baterku a šel kohouta hledat po výběhu. Nic nenašel. Posvítil tedy i do kurníku a jaké bylo jeho překvapení, když viděl kohoutkovu hlavičku vykukovat pod ochrannými křídly kvočny. Jsou spřízněni druhově, oba jsou kropenatí Dominanti a to je možná sblížilo. Že ho vzala kvočna na milost, když má pod křídly kuře, které brání předčímloliv to mě dostalo. Zřejmě ho adoptovala, protože je tak malý. A pak se řekne, hloupá slepice.









Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.