pondělí 2. září 2013

Nakládaný hermelín

Ač byla neděle, já jsem ji prožila v kuchyni. Od rána do večera. Venku bylo hezky, byl to takový příjemný den s nádechem podzimu. Já jsem si ho neužila, protože jsem od rána vařila, pekla a nakládala. Tak v první řadě jsem chtěla vyzkoušet nakládaný hermelín.


V lednici jsem měla tři menší hermelíny a ty akorát vešly do 700ml sklenice. Do sklenice jsem nacpala jednu středně velkou, cibuli, 4 stroužky česneku nakrájené na plátky, půlku feferonky, 6 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře a dva bobkové listy.
Hermelíny jsem podélně rozkrojila a pomazala mým oblíbeným palivcem. Obě poloviny jsem slepila k sobě a překrojila napůl. To aby mi to líp prošlo hrdlem sklenice. Pak jsem střídala vrstvy cibule s česnekem a hermelínu, přidala bobkový list, koření a feferonku. Nakonec jsem to zalila olivovým extra virgin olejem. Protože jsem už spořádala jednu nenaplněnou skleničku sušených rajčat, olej z nich jsem přilila k hermelínům. Výsledek vidíte na fotce. Jak to bude chutnat uvidíme za tři týdny. Pokud to vydržím.



Hermelínem to neskončilo. Vařila jsem pajšl, a protože ho mají rádi i Brňáci, uvařila jsem ho hodně, abych jim ho mohla zítra poslat po manželovi. Ze tří srdíček, tří jazyků, dvou ledvinek a kousku vepřových jater. Ono to ostatně bylo všechno z vepře. A protože všichni milujeme polévku zelňačku, uvařila jsem ji z uzeného vepřového ocásku, plechovky zelí, osmi větších brambor a ze dvou smetan, pětilitrový hrnec. Část, dvě dvoulitrové skleniceMrkající pošlu taky do Brna.


No a aby bylo taky něco sladkého, upekla jsem dva plechy táče se švestkami, jeden do Brna a jeden pro nás a ještě čtyři nohavice štrůdlu, který taky pošlu do Brna. Ovšem tady je jeden zádrhel, s jablky jsou jen tři nohavice. Do čtvrté už nezbylo a tak je naplněná na slano. Těsto je potřené opět palivcem, pokladené anglickou slaninou a nahoru ještě plátkovým sýrem. Snad i to bude děckám chutnat. Syn má dnes narozeniny a tak aby měli něco na zub.
No a to je vše. Plán byl mnohem vyšší. Ještě jsem chtěla alespoň rozvařit palivce z dvojité dávky, ale to už jsem měla všeho plné kecky. Odložila jsem to na zítra. Rajčata mně neutečou. A teď už jdu na kutě, protože mám opravdu vybráno u kostek, jak se tady u nás říká. Tak dobrou.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Floxy a ostaní květena

 Aby to dnes nebylo jen o slepicích tak ještě pár obrázků ze zahrady.