pondělí 11. srpna 2014

Gazpacho

Tak nevím, jestli dnes, tímto receptem uspokojím vaše mlsné jazýčky, ale mně to kupodivu chutnalo. Protože v poslední době na mně leze kde co, myslím tím nemoci, nic jiného za tím nehledejte, tak brouzdám po internetu a hledám, jak si pomoci bez pytlů chemie. Narazila jsem na tyto stránky http://www.celostnimedicina.cz/ , kde je spousta užitečných rad. Jednou z nich je tato polévka. Z dávky, která je uvedena v receptu jsou tři porce, příprava trvá cca 20 minut a jedna porce = 401kJ . Jupííí.

Gazpacho je jedna z nejzdravějších polévek, která obsahuje řadu prospěšných látek, zejména vitamín C. V horkých letních dnech vás ochladí a při pravidelné konzumaci vám dokonce pomůže zbavit se přebytečných kilogramů. Snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu LDL, a naopak zvyšuje hladinu potřebného HDL cholesterolu.

Jestli je pravda, co se tady píše, tak dostat se do normy v hodnotách LDL colesterolu by byla bomba a zbavit se nějakého kila váhy, taky není k zahození. Teď, když na zahrádkách je zeleniny hojnost, je ta správná chvíle k ozdravování.

Postup přípravy:
  • 400 g rajčat
  • 1 ks salátové okurky - oloupané
  • 1 ks papriky kapie - čerstvá, dodá krásnou barvu
  • 1 ks zelené papriky
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 nahrubo nakrájená cibule
  • 2 lžíce oleje extra virgin
  • 1 lžíce vinného octa
  • Sůl, pepř
Oloupejte a nakrájejte rajčata, papriky, okurku, cibuli a česnek. Všechny ingredience vložte do mixéru a vyšlehejte v hladkou polévku. Nechte dobře vychladit.
Já, abych svému tělu neudělila příliš silnou ránu, hned napoprvé, zamíchala jsem do polévky lžíci smetany. Polévka se tím zjemnila.


A nemyslete si, že jsem to sem dala pod vlivem včerejšího úplňku. Ostatně ten u nás vypadal asi takto.


Fotka není nic moc, vzhledem ke kompaktu, kterým byla pořízena, je to dobrý. Je poznat, že je to úplněk za jasné oblohy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.