sobota 24. ledna 2015

Už mě to bere

Ač nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo něco dít na zahradě, doma už řádím. Asi za to může dnešní dopoledne, kdy tak krásně svítilo sluníčko. Teď už je pod mrakem a podle předpovědi a výstrahách meteorologů by měl padat sníh. To ale nemění nic na tom, že mě popadá chuť přesazovat kytky. Hymenocallis narcissiflora, český název jsem nikde nenašla, už několik sezón nekvetl. Když jsem si cibule kupovala v Brně na Zelňáku, od staršího pána, dozvěděla jsem se jen to, že je to hvězdník. Odnášela jsem si cibule zabalené v novinách a vůbec jsem nevěděla jak pokvete.Tato nádherná a krásně vonící cibulovina vypadá exoticky a dělala mně parádu na dvorku po dvě léta. Pak přestala kvést. Sára ji občas natrhla list, ale kytka to ustála, jen ten květ scházel, ale za to Sára nemohla. To já jsem to s kytkou nezvládla. Dnes jsem hledala návod na pěstování, abych zjistila, co je příčinou toho nekvetení. Byla jsem úspěšná.




Zjistila jsem, že zazimování dělám špatně a tak jsem rychle udělala opatření a možná jarní kvetení ještě zachráním. Cibule se mají na podzim vyndat z květináče nebo záhonu a mají se uložit do místnosti, kde je teplota kolem 17°C. Tak jsem to provedla se zpožděním, ale snad jsem to ještě zachránila.To uvidíme za pět týdnů od výsadby, která by měla proběhnout v dubnu. Já jsem cibule nechávala v květináči a ukládala do sklepa. Tam rozhodně není 17°C. Přesadila jsem je jen jednou , ale důležitější pro květ je právě ta teplota v zimním období. Tak uvidíme. Tak jsou teď cibule uloženy. Ale jedno pozitivum to moje nakládání s hvězdníkem mělo. Narostla spousta nových cibulek.

Další kytka, která mi dnes padla za oběť je tato kala. I u ní, jak jsem zjistila, jsem dělala chybu. První kalu jsem dostala od Janky, byla žlutá a protože jsem se nezeptala co s ní mám udělat na zimu, nechala jsem ji venku v záhoně a ona samozřejmě zmrzla. A tak jsem si koupila novou v této barvě. Až teď, když jsem hledala informace na netu jsem zjistila, že má ráda mokro a ne přímo slunce, ale spíš polostín. Chybovala jsem v tom, že jsem ji měla sice stále zalitou, ale na balkoně otočeném na jižní stranu. Holka mě asi proklínala. Už ji to neudělám. Dostane jiné místo. Tak i tuto krasavici jsem si dnes vzala do parády, vyndala hlízy z květináče, který byl taky uložený ve sklepě a dala jsem novou zeminu. Už si ji nechám doma a počkám si, až začne kvést. Tady u tohoto kultivaru je jedno, kdy se přivede ke kvetení. Já už po květech přímo prahnu. Ta letošní zima mně pěkně brnká na nervy.



Teď budu napjatě čekat na první lístky.





A takovou jsem letos dostala vánoční růži. Zatím se drží . Jeden rok se mi podařilo ji uchovat do dalších Vánoc. Nekvetla sice tak mocně, jako když jsme ji koupili, ale kvetla dokonce červeně. Měla jsem na ní navlečený papírový kornout. Letos mě manžel překvapil touto barvou.




Tak to je dnes z mého řádění všechno. Mějte pěkný zbytek víkendu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Přívěsky

 Blíží se závody , na které připravuji přívěsky pro malé závodníky.