neděle 20. července 2014

"Repešské frgále"

Právě jsem vytáhla z trouby koláče. Už dlouho jsem koketovala s myšlenkou na Valašské frgále. Recept jsem našla zde . Na netu je receptů na Valašské frgále spousta, ale u těchto je psáno " Pravé". Takže ten se přímo nabízel. Jenže já, stará konzerva, jsem nepoužila na těsto jejich recept (co kdyby to nedopadlo), ale svůj, osvědčený na kynuté těsto "univerzální". No a na vykynuté těsto se dá naskládat téměř cokoliv. Na jeden jsem dala rybíz, který je na moje chuťové buňky příliš kyselý a tak jsem těsto nejdříve potřela rybízovým želé, které jsem vařila před pár dny a trocha se už nevešla do skleničky na zavaření. Teprve na to jsem nasypala rybíz a drobenku. No a protože to nejsou Pravé valašské frgále, tak jsem je nazvala po svém, "Repešské frgále".Myslet si můžete co chcete, je to tak.


Na druhý " frgál" jsem dala hruškovou marmeládu, kterou jsem poprvé vařila vloni. S tou je to taky dobrota.



A poslední je borůvkový. Opět vespod je nejdříve borůvková marmeláda, jen tak na postrašení a pak teprve borůvky a drobenka.




Jeden jsem pekla v keramické formě na koláče, další na plechu a třetí v pánvi. A takhle to dopadlo. Je poznat, který je z plechu. Nemá to správnou kulatou fazónu.

A teď už sedím u PC, mám uvařenou kávičku a dávám si rybízový koláč. Sáhla bych po borůvkovém, ale ten je ještě horký.


Příště zkusím povidla a tvaroh. Zapomněla jsem koláče pohodit mandlovými lupínky, ale i tak je to mňamózní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Veselé Velikonoce

 Všem mým příznivcům přeji veselé Velikonoce a krásné jaro prožité na zahrádkách, v přírodě a hlavně v poklidu.