Je to jedno z nejstarších kuchyňských koření na světě,semena jsou doložena v pozůstatcích jídla z mezolitu asi před 5000 lety. Kmín se používal ke kořenění chleba, který jedli římští vojáci, a jeho obliba se šířila s růstem jejich impéria. Staří Egypťané vždy ukládali do hrobu nádobu s kmínem, aby odehnali zlé duchy. Později byl považován za důležitou přísadu do nápojů lásky, aby nebyla vrtkavá. V Británii 16.století se kmín používal do chleba, cukrovinek a koláčů. Olej z kmínu byl doporučován řeckým lékařem Dioskoridem v 1.století jako tonikum pro bledé dívky; vtíral se do pleti pro její zlepšení. Později byl kmín podáván kojencům jako voda proti kolice pro utišení větrů. Ochucují se jím léky pro děti. Kmín je užitečný proti nadýmání a podporuje trávení. Pro svou chuť a vůni se používá mnoha způsoby, například v přípravcích na vyplachování úst a kloktání i v parfumérii.
pátek 17. listopadu 2006
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Tento velmi oblíbený recept na kynuté těsto, který jsem měla na svém starém blogu a o který bych nerada přišla, dávám v plen znovu. Ne kvůl...
-
Před časem jsem slíbila, že až naložím první křepelčí vajíčka, tak se pochlubím. Dostala jsem se k tomu až dnes a tak je tu i chlubení. Re...
-
Včera jsem se rozhodla pro malý experiment. Možná jste také viděli v TV reportáž z pražské cukrárny, kde mladá Slovenka peče koláče podle r...
Hrnkové knedlíky
K dnešnímu obědu jsem dělala pajšl a k němu houskový knedlík. Dělávala jsem tyto knedlíky už jako mladá, samostatně hospodařící hospodyňka....
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.