pondělí 6. listopadu 2006

Babiččin medový dort

Na medový dort potřebujete:
500g hladké mouky
200g mletého cukru
4 polévkové lžíce medu
1/8 změklého másla
2 kávové lžičky jedlé sody
2 celá vejce

Na vále vypracujeme těsto a dáme asi na hodinu odležet do chladna. Rozdělíme na pět až šest dílů. Podle velikosti plechu si ustřihneme pečící papír a na něm jednotlivé díly rozválíme do požadovaného tvaru na sílu asi 2 mm. Pokud potřebujeme kulatý tvar, vykrojíme ho např. podle pokličky nebo dna dortové formy. Papír s plackou přeneseme na plech a pečeme v předehřáté troubě. Upečená placka by měla mít světlehnědou barvu. Po vychladnutí můžeme jednotlivé placky pokapat rumem. Potíráme rybízovou marmeládou a krémem. Krém používám nastavovaný vanilkovým pudinkem a přidávám mleté vlašské ořechy. Můžeme použít i lískové.Ty mají výraznější chuť, když se předem opraží. Vhodný je i krém z následujícího receptu /Nanukové řezy tety Marušky/ http://yorga.blog.cz/0611/nanukove-rezy-tety-marusky. Zdobení je na fantazii tvůrce. S chutí do toho, opravdu to složitě jen vypadá. Výsledek stojí za to. Pokud budou nějaké nejasnosti, ráda je vysvětlím podrobněji.
Nelekněte se, že na obrázku přípravy těsta jsou vidět čtyři žloutky. Pro rodinu dělám dort vždy z dvojité dávky.

PS. Poslední dobou se mi osvědčil karamelový krém ze Salka a másla. Salko /slazené kondenzované mléko/ necháme v uzavřené konzervě vařit v kastrolku tak, aby konzerva byla celá zatopená. Vaříme asi hodinu. Vychladlé salko zašleháme do 250g změklého másla. Nakonec vmícháme mleté vlašské ořechy. Jde to i bez těch ořechů. Záleží na tom, co máte rádi

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Čas vánoční

 Máme za sebou první adventní neděli . Každý rok si říkám, že chci mít hlubší úklid do této neděle za sebou. Bohužel, ještě žádný rok mně to...