Bígl je pes, který se cítí stejně dobře na lovu, jako doma na gauči. Je to příjemný a věrný průvodce svého pána.Dříve se bígli využívali ke štvanicím na zajíce a lišky. Dnes se dokázal změnit v domácího mazlíčka.Jeho výrazným znakem je melodický hlas. Říká se, že zpívá. Stavbu těla má silnou, hlavu dlouhou a hranatý čenich.Velké, kulaté oči mají krásnou, tmavě oříškovou barvu. Pohledu jeho očí neodoláte. Jeho dlouhé, převislé uši jsou tenké a ploché, na omak jako sametové.Srst je krátká, hustá a nepromokavá a nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu. Stačí občas vykartáčovat a když má pes dobrou výživu, tak se krásně leskne.Ocas má silný a vždy ho nosí hrdě natažený, nikdy ne stočený nad hřbetem. Špička ocasu je bílá. Původ všech honičů sahá až do starověku.Smečky podobných psů se chovaly už v antickém Řecku. Odtud se rozšířily do Středomoří a ve středověku až do Velké Británie. Zde patřili k nejrozšířenějším plemenům ještě dávno před rokem 1895, kdy byl ustaven první Begle Club.Dnes jsou bígli velmi populární i v Evropě.Jsou to velmi temperamentní, veselí sympaťáci.To, že se stali tak oblíbenými společníky je jistě také tím, že jsou přítulní a hraví. Jestli jim hru nevymyslí jejich pán, tak ji určitě vymyslí oni sami a rozhodně vás do ní vtáhnou, i kdybyste nechtěli. Čím více lidí mají kolem sebe, tím jsou spokojenější. Mají rádi děti a nedělají potíže ani ve společnosti cizích psů. Jsou nekonfliktní a rozhodně nevyvolávají bitky s ostatními psy. Jsou sice trochu tvrdohlaví, ale zvládnutelní. Potřebují pevnou ruku a laskavý přístup. Mají nadevše rádi jídlo a proto je potřeba s nimi chodit na dlouhé procházky.Bígl se snadno přizpůsobí životu v domě, ale je v něm nerad sám. Je to smečkový pes a z toho pramení jeho touha být stále se svou " lidskou smečkou".
sobota 11. listopadu 2006
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
-
Tento velmi oblíbený recept na kynuté těsto, který jsem měla na svém starém blogu a o který bych nerada přišla, dávám v plen znovu. Ne kvůl...
-
Před časem jsem slíbila, že až naložím první křepelčí vajíčka, tak se pochlubím. Dostala jsem se k tomu až dnes a tak je tu i chlubení. Re...
-
Včera jsem se rozhodla pro malý experiment. Možná jste také viděli v TV reportáž z pražské cukrárny, kde mladá Slovenka peče koláče podle r...
Ananasový moučník
Výborný moučník na který jsem narazila na internetu a zařazuji mezi své oblíbené. Podotýkám s mými malými úpravami. Ingredience: 2 hrnky po...
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.