Název kari je zkomolenina tamilského slova karhi. V období britské vlády se význam tohoto slova vyvinul ve volný název jakéhokoliv indického jídla připraveného v omáčce. První ctitelé bohatě kořeněných jídel, kupci a vojáci, kteří navštívili Indii, dychtili zavést tyto chuti po svém návratu do domácí kuchyně. Během desetiletí se poptávka po prášcích kari zvýšila a tyto směsi se staly důvěryhodnějšími, zlepšila se jejich kvalita a zjemnila se chuť. Dnes najdete hotové kořenící směsi kari pro orientální a indickou kuchyni ve většině supermarketů. Prášek kari je směs různých koření a jaho složení je kraj od kraje jiné. Například v oblastech kde je větší horko, je ostřejší a obsahuje víc chilli. Kořenící směsi z chladnějších oblastí Indie se obvykle zaměřují na teplejší a voňavější chuti.
Z encyklopedie Koření
Žádné komentáře:
Okomentovat
Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.