čtvrtek 9. listopadu 2006

Zázvor

Zázvor jako koření, má úctyhodnou historii. Má svůj původ buď v Indii, nebo v Číně, kde se o něm zmiňuje ve svých spisech v r.500 př.n.l. filozof Konfucius. Arabští kupci z Orientu přivezli zázvor do Řecka a Říma a je dost pravděpodobné, že jej Římané přivezli při svém vpádu do Británie.Oddenek zázvoru se dobře převážel, což umožnilo Arabům zavést jej ve východní Africe, a Portugalcům přivézt jej ve 13.století do západní Afriky. Španělé obchod se zázvorem rozšířili do Mexika a Západní Indie, zvláště na Jamajku, která ještě dnes tvrdí, že produkuje nejkvalitnější zázvor.Ve 14. století byl zázvor nejobvyklejším kořením, hned po pepři.
Zázvor má i lékařské využití. Jindřich VIII. prý používal zázvor jako lék pro vlastnosti, které popsal o 150 let později botanik Culpeper takto:"Zázvor pomáhá trávení, hřeje v žaludku, bystří zrak a je prospěšný starým lidem; zahřívá klouby, a je proto užitečný proti dně." Zázvor má ohromný rejstřík v léčbě všech možných neduhů: pomáhá prý při špatném oběhu, léčí plynatost a špatné zažívání; používá se jako nápoj na kašel, žaludeční nevolnost a chřipku. Na východě se zázvor žvýká, aby odehnal zlé duchy. Považuje se za lék proti mořské nemoci.Éterický olej se používá v parfumérii.
Z enyklopedie Koření

Žádné komentáře:

Okomentovat

Milí hosté,
jestliže nemáte účet na google, tak pro vložení komentáře zvolte možnost
"název/URL" (pouze kdo máte blog či webové stránky) nebo
"anonymní" (ostatní) - v tomto případě zanechte i svůj podpis, abych věděla, kdo byl na návštěvě.

Změna v tvorbě

 Protože mám čerstvě zoperované oči, tak háčkování zatím není to, co by se dělalo nejlépe. A proto, že neumím jen tak lelkovat, využila jsem...